Doba dovolených pomalu ale jistě končí, i když možná jsou mezi námi tací, kteří se ještě vydávají na cesty (byť ne na daleké, z důvodu stálé hrozby COVID). Já jsem se i tak snažila využít letního počasí na maximum a téměř každý víkend jsem se snažila navštívít nějaký ten kout naší vlasti.

A jsem ráda, že jsem se dostala na místa, která jsem dlouho měla v mém seznamu míst „musím navštívit“ poprvé nebo i po delší době. Svou dovolenou jsem pojala stejně jako několik pár mých víkendových výletů, po jihočesku. Je faktem, že jsem tyto kouty Čech navštívila opravdu zřídka, a proto jsem byla ráda, že se mi poštěstilo navštívit hned několik jihočeských míst.

Nebudeme ale odbíhat od tématu a určitě se o mých cestovatelských zážitcích ráda rozepíšu v dalších článcích.

Den na zotavenou a na aklimatizaci

Je právě sobota a my jsme se vrátili z Jindřichova Hradce, naší poslední jihočeské zastávky po Třeboni. Ačkoliv bych i ráda zůstala a prozkoumávala krásy jeho okolí, do Prahy, kde žijeme, jsme přijeli o den dříve, protože jeden den navíc, před návratem do zaměstnání – na aklimatizaci – je za mě prostě nutnost. Nemluvím o tom, pokud se vracíte z delší cesty, kdy jste absolvovali i několikahodinový let. Zkrátka, hrát si hrdinu v tomto ohledu moc není na místě. Snažte se tedy po návratu z dovolené neplánovat žádné důležité schůzky a také pokud to jde, před dovolenou dokončit všechny důležité projekty, které jsou ohraničené datem odevzdání abyste přece jen neměli nutkání na práci myslet.

Vyšetřte si den nebo více dní na vyřízení nejdůležitějších věcí, které jdou ještě v podovolenkovém moodu vyřešit nejsnáze. Také doporučuji, abyste fungovali opět ve stejném režimu jako před odjezdem na dovolenou (pokud ovšem nejste např. noční sova odjakživa) a neměli jste tendenci být déle vzhůru. Pokud byste se chtěli přece jen i okrajově věnovat práci po návratu, začněte s pročítáním e-mailů a pokud možno delegujte vše co lze, na kolegy tak, aby nedořešených úkolů po vašem návratu bylo co nejméně. Není nic horšího, pokud po vašem návratu musíte třídit důležité, vyřešené a nedořešené e-maily a houf kolegů, kteří pro vás mají po vaší dovolené téměř nekonečný seznam dotazů.

Navíc rada k tomuto na závěr, pokud si nevyšetříte pár dní volna na aklimatizaci, celá dovolená pro vás může přijít vniveč. Stres, který z vás na dovolené opadl se může znova neúměrně nakumulovat.

Kde čerpáte energii vy? V klidném prostředí bez lidí? Nebo naopak máte raději místa s více lidmi a atrakcemi?

Sestavte si seznamy toho, co musíte po návratu udělat

Pokud zrovna nejste ti šťastlivci, kteří mají reminder v hlavě, je dobré si udělat po návratu seznam věcí, které potřebujete zařídit. A nejlépe je, pokud si je seřadíte od těch nejdůležitějších po méně důležité. Ač plánování a seznamy mohou být pro některé z nás strašákem, dřív nebo později nás resty stejně dostanou.

Neotálejte s vybalením zavazadel

Přiznám se, vybalování mám na celém tomto procesu nejméně ráda, v čemž asi nejsem jediná sama. Dle potřeby pak zavazadla postupně vybaluji, dle toho, co zrovna i potřebuji a hledám-li zrovna něco z toho, co bylo součástí mé dovolenkové rutiny. Ale protože jsem na cestách i o víkendu často, stává se vcelku pravidlem, že téměř nevybaluji, protože se týden s týdnem sejde a já jedu znovu pryč. Pokud však máte za sebou delší cestu, snažte se pokud možno co nejdříve vybalit vše, co již víte, že váš kufr nebude postrádat.

Úklid – před dovolenou nejlépe

Nevím jak ostatní, ale já ráda odjíždím z uklizeného a rovněž se do uklizeného prostředí raději vracím. V tomto jsem důslednější než ve vybalování a nemám před cestováním ráda chaos (ten nesystematický), který je jen o nepořádku a o tom, že impulsivně povyhazuji celý šatník, protože potřebuji prostě všechno oblečení (když pak stejně nosím pár svých oblíbených kousků). Dovolená pro mě znamená i určitou „očistu“, nový začátek a snažím se zbavit se před ní i nedůležitých věcí ve svém prostředí.

Jedna z radostí v našem životě je zakoupená letenka nebo jízdenka, která nám dává příležitost změnit rutinu a zažít něco nového. Je to příslib dobrodružství.

Snažte se nepřetěžovat a zdravě jezte

Známe to téměř každý, obzvlášť, když máme za sebou dovolenou, která byla např spojena s každodenní turistikou, nebo pokud jste se starali o své ratolesti, které vyžadovaly každodenní fyzické aktivity. V těchto případech zjistíte, ze zážitků, fotografií a videí máte sice dostatek, ale ten pravý odpočinek s nohami nahoře a alespoň denním sluněním a nicneděláním jste nezažili. Pokud jste tak nestihli opravdu dostatečně zrelaxovat své tělo i mysl, snažte se stihnout alespoň během volných dní po návratu a jídelníček doplňte o vitaminy a doplňky stravy, které dodají potřebné vitaminy a posílí imunitu. Já jsem na užívání doplňků ve formě pilulek trošku lajdák, ale objevila jsem grapefruitové kapky, které si mohu dát do jakéhokoliv drinku, čaje nebo koktejlu. Od značky Leros, od které mám již několikero čajů, jsem si i vybrala v rámci spolupráce s Pilulkou (článek, kde zmiňuji jednotlivé produkty zde) pampeliškový sirup. Nezapomínejme hlavně na to, že pampeliška neprospívá nejen našemu trávení, ale je i přírodním antioxidantem, což zejména po letních měsících, které byly ovíněné a samý drink, našemu tělu prospěje.

Kdo dřív přijde, ten … má o práci méně

Ano, určitě si přiznejme, že ne každému se po několikadenním relaxu chce ještě přivstat, ale vidina toho, že se na nás vše sesype i tak po našem příchodu je přeci jen méně lákavá. Proto je možná efektivnější si první den po příchodu udělat volnější a neplánovat meetingy, (které nejsou důležité a dají se odložit na další dny). Pokud jste neprotřídili zprávy v e-mailové schránce během volnějších dní doma, můžete učinit během tohoto rána a také si zmapujte, které oblasti se nejvíce řešily v období vaší nepřítomnosti. Po příchodu kolegů zjistěte, s čím se ve své práci nejvíce potýkali, obzvlášť pokud se jednalo o projekty, do nichž jste zahrnuti i vy. Je-li vaše práce i závislá na dalších osobách (zákaznících), navažte na dosavadní komunikaci s nimi. Co lze, vykomunikujte telefonicky, protože i tato cesta komunikace je mnohdy rychlejší než-li nekonečná e-mailová komunikace. Rychlým telefonátem si přece jen můžete odškrtnout i splněný úkol.

Čistý stůl v práci před dovolenou = čistý stůl práci po dovolené

Nebudeme si nalhávat. I přestože jsem se vždy snažila, aby můj stůl byl před návratem čistý, projekty, úkoly a updaty byly předány na kolegy, stejně se vždy během mé nepřítomnosti našel nějaký ten vroubek. Pokud navíc pracujete s lidmi a různými typy klientů, je mnohdy nevyzpytatelné, že se zkrátka jedna ze stran nějak nerozmyslí ve vaší komunikaci. Nicméně jsem se vždy snažila, aby každý měl ty důležité informace, které mít má a i kdybych uvízla někde o týden déle, mohla práce plynule pokračovat. Není totiž nic horšího (což u mě platí), než když je po návratu váš stůl zahlcen vzkazy a lepítky s různými remindery od kolegů a šéfů, neumytým hrnkem od kafe a nekonečných stohů a lejster. Čím více se vám toho podaří uzavřít nebo předat před dovolenou, tím méně úkolů vás možná čeká po vašem startu po dovče.

Reorganizace neboli debordelizace pracovního prostředí

Ač se o úklid snažím vždy před odjezdem, ne vždy mi to na mém pracovním stolu dokonale vyjde. Určitě je ale účinné zbavit se veškerých zbytečností, které vás ve vašem pracovním prostředí ruší nebo jakýmkoliv způsobem nabourávají harmonii. Zbavte se zbytečných reminderů, papírků, nefunkčních psacích náčiní, vykliďte zásuvky a rozvěšte si fotografie s kolegy na nástěnku. Místo lapačů prachu si pořiďte květinu. Oživte si interiér tak, abyste se do něj pokud možno vraceli rádi, byť je to práce. Tato reorganizace se však nemusí týkat jen pracovního prostředí, ale i nás samotných. Možná jsme si všimli, že se musíme téměř nutit k pravidelnému pitnému režimu, který ošizujeme. Pokud přeci jen máme problém a neobejdeme se navíc bez slazených nápojů, je příjemnou alternativou např. tento Ledový čaj s pomerančem a bazalkou. Ačkoliv v horkých letních dnech vynikne jeho chuť nejvíce, můžete si jeho chuť užívat celoročně a přidávat si už jen kousky ovoce. Výbornou volbou byl i Hruškový čaj s Ginkgem od Fytopharmy. Nemůžu ani nezmínit účinky ginkga, které napomáhá udržet bystrou paměť a schopnost se soustředit. Také jsem si ale velmi oblíbila sirupy od značky Kitl. Osvěžující je okurkový, ale nepochybíte s žádnou příchutí. Já, protože jsem závislák na těch výrazných jsem zvolila trio – bezinky, zázvoru a máty.

Rozmazlujte se i po dovolené

Příchodem zpět domů neznamená, že na sebe opět musíme být přísní jako do dovolené. Rozmazlovat a hýčkat bychom se měli i po návratu. A protože jsou naše vlasy mnohdy zasažené sluníčkem a vysušené, našla jsem si už preventivně pomocníka, který je zároveň multifunkčním pomocníkem i v péči o tělo, a tím jsou Živé vitamíny od značky Natura Siberica. Vlasům přetíženým od slunka a vody dodají potřebnou hydrataci a pevnost. V péči o pleť u mě po celé léto bodovaly pleťové vody, které jsem používala jako multifunkční bodymist na osvěžení v parných dnech. Má-li někdo favority mezi levandulí, růží, nebo heřmánkem, najde si zde své příznivce.

Od značky Saloos, jež jsem zmiňovala v minulém článku mám oblíbené nejen olejíčky, ale i pleťové masky. Protože mi nedávno došla jedna z nich, a to se zeleným jílem, řekla jsem si, že zkusím masku s bílým jílem, která stejně tak jako s jílem zeleným pomáhá odstranit zanesené nečistoty a pleť detoxikuje.

Pro navození relaxačního moodu, třeba i poté v práci, může pomoci parfémovaný olej od značky Renovality, který vás omámí příjemnými citrusovo-orientálními tóny. Pokud jste závislí na citrusech jako já, a nechcete se přeci jen s odcházejícím létem rozloučit s těmito plody, můžete si ještě příjemnou letní atmosféru navodit Verbenou od Yves Rocher.

Minidovolená po dovolené

A protože se asi všichni shodneme, že po dovolené je další dovolená potřeba, obzvlášť, pokud máme po prvním (rozkoukávajícím) týdnu v práci, můžeme si alespoň kratší prodloužený víkend naplánovat. Pokud máte možnost, tentokrát i změňte obsažení a místo s partnerem jeďte na prodloužený víkend s kamarádkou a pleťovými maskami. Byla-li vaše dovolená o turistice a každodenních výšlapech, pojměte prodloužený víkend jako odpočinkový. Zažili jste naopak slunění na pláži? Může být pro vás odpočinkový i víkend spojený s horskou turistikou tím pravým balzámem na duši.

A co se nejvíce osvědčilo vám po návratu z dovolených? Necháváte si dny volna na aklimatizaci? Jaká denní rutina vám vyhovuje po příjezdu? A jakých zlozvyků se třeba déle nedokážete zbavit?

Článek vznikl ve spolupráci s Pilulka.cz

Foto: Vlastní fotoarchiv