(Ne) sladké nicnedělání

Jestli je mi nějaká země blízká svým koloritem, temperamentem a životním stylem, je to právě Itálie, jejíž některá metropole jsem již navštívila. Ačkoliv se stále ve svém životě učím zpomalovat, nejvíce se mi to daří o víkendu, kdy se snažím úplně vypnout a vyrazit nejlépe do přírody, nebo o dovolené. Co si ale budeme, pořádnou dovolenou, kdy by se mi tohle vše podařilo, jsem nezažila více jak rok a už na sobě cítím, že jakmile ta možnost bude, vyrazím rozhodně na déle jak týden. 

Dolce far niente – když nicnedělání není hřích 

Na jedné straně obdivuji ty, kteří se dokáží v dnešní době nudit a nenajít si alespoň takovou činnost, která by je na chvíli nebavila. Pravdou je, že jsem v tomto ohledu extrém a mám rozdělaných několik činností, které bych potřebovala dokončit nebo ke kterým se prostě chci vrátit, jako například cvičení krasopisu, se kterým jsem začala před rokem v Draw planet. Co však pozoruji ve svém okolí a co je hlavně ve větších městech i takovým zvnitřnělým nešvarem je chorobné nestíhání, spěch a pocit, že musíme zkrátka být u všeho. Běda, jak nám zrovna něco uniká! O fenoménu FOMO a JOMO jsem už i psala a když jsem se začetla do Atlasu štěstí z nakladatelství Jota, kde jsem se zasnila u italské mantry “Dolce far niente”, znovu jsem se v myšlenkách vrátila do Florencie, kterou jsme navštívili před 3 lety a kde jsem tohle vše vnímala a užívala si plnými doušky. 

V čem je největší kouzlo nicnedělání?

V Itálii je přirozené (a já jsem se s tím sama setkala), že vám i random člověk na ulici řekne, ať jdete na sklenku. Proč vlastně ne? U Italů nehraje roli, jak moc tohoto člověka znají, ani pokud je to někdo, s kým se vídají jen sporadicky. Tempo Italů je více než pohodové a slow (ano, pokud jedete někam autobusem, který řídí italský řidič a vy spěcháte, ne úplně tuto vlastnost oceníte), ale vnímejte sami, jak se dokážete uvolnit, jen když si vychutnáváte kávu s croissantem

Mangový džem si můžete vychutnávat s croissantem nebo si jím ochutit bílý jogurt a proteinovou kaši, které program Ketofit také nabízí.

Oslaďte si život, i když nesladíte

Ani Italové si většinou nesladí kávu a přesto mají život opravdu dolce. Ne, že bych názvem článku zamýšlela, abyste z vašeho života veškerá sladidla vynechali, ale pokud se nechcete některých radostí v životě vzdát (a mezi ty mé croissant s džemem po ránu prostě patří), Attenzione! opravdu se o ně neochudíte. Proteinový Keto Croissant navíc obsahuje vysoké množství bílkovin (30 g) a nulový podíl cukrů a rozdíl v chuti nepoznáte. Byla by ovšem nuda si ranní snídani nevychutnat bez džemu. V programu Ketofit si můžete vybrat hned z několika příchutí a mě zaujalo exotické mango. Přímořskou snídani si můžete alespoň takto dopřát i na vaší zahrádce, pokud jste vášniví breakfast lovers. 

Mango je navíc bohaté na antioxidanty, vitaminy, vápník a vlákninu, kterou jsou rovněž důležité, pokud si přece jen váhu hlídáte. 

Pečivo jakéhokoliv druhu je pravidelnou součástí italských pauziček. Ani pokud hubnete nebo si jen chcete udržet váhu se jich nemusíte vzdávat.

Mangový nebo jiný oblíbený džem z programu Ketofit můžete rovněž přimíchat do bílého jogurtu jako zdravou a rychlou svačinku nebo proteinové kaše. Léto rovněž přeje ovocným smoothies, které si džemem můžete dochutit, pokud nemáte zrovna dostatek ovoce po ruce. A v neposlední řadě si jej můžete dát i s vašimi oblíbenými palačinkami, které jsou oblíbeným lehkým dezertem. 

A co máte spojeného s Itálií vy? Která země je pro vás symbolem pohody a zdravého nicnedělání?

#spolupráce

Foto: Vlastní archiv