Péče o vaše spodní prádlo ve 3 krocích

Pokud jste se rozhodly investovat do pohodlného spodního prádla z kvalitního a padnoucího materiálu, pak jste učinily první krok k tomu, aby vám spodní prádlo vydrželo co nejdéle. Jednou z významných výhod je, pokud jste zvolily nákup spodního prádla od lokálních výrobců. Zde se můžete přece jen více seznámit s výrobními postupy a etikou výroby. Přesto však platí, že i péče o spodní prádlo je důležitým předpokladem k tomu, aby vám slušivá souprava podprsenky a kalhotek vydržela co nejdéle. Já vám s českou značkou Timo, s jejíž filozofií (Timo oblékne každou ženu) souzním, přináším 3 základní tipy, které vám budou garantovat dlouhodobou životnost.

Dejte přednost ručnímu praní 

Je možná pohodlnější podprsenku přidat s ostatním prádlem do pračky. Praní spodního prádla, obzvláště podprsenek, má však určité zákonitosti. Při praní v pračce může totiž dojít k několika nehodám, které mohou způsobit jejich trvalé poškození. Pokud jste nositelkou podprsenek s kosticemi, obzvláště tady dejte bedlivý pozor. Kostice mohou totiž z podprsenky při rotování spodního prádla v pračce vylézt. Mohou ale i poškodit vnitřek pračky, případně způsobit její závadu. Nezapomínejme ani na háčky, které se mohou nešikovně zaseknout ve vnitřku pračky nebo dokonce v krajce podprsenky, a tím ji i poničit. Ruční praní je přitom velmi rychlé a efektivnější. Stačí naplnit umyvadlo vlažnou vodou a přidat jemný prací prostředek. Poté ponechte spodní prádlo ve vlažné vodě s pracím prostředkem ležet, a to 5 – 10 minut. Tento krok doporučujeme nepřeskakovat, protože se při něm prací prostředek a spodní prádlo lépe spojí. V dalším kroku stačí jemnými, ne agresivními pohyby, prádlo promačkávat a třít prsty. Zaměřte se hlavně na ramínka a obvod podprsenky. Košíčky postačí také přetřít ve vodě jemnými pohyby, aby nebyla narušena jejich struktura. 

Na praní v pračce obezřetně 

Pokud i přes pozitiva ručního praní trváte na praní v pračce, snažte se dodržovat následující kroky, které zamezí mechanickému poškození prádla, nebo poruše pračky. Podprsenku před vložením do pračky zapněte háčky. Nedojde tak k zachycení o vnitřní části pračky, nebo o látku. Máte-li doma sáčky na praní, které vám pomáhají při spárování vypraných ponožek, můžete je bez obav použít i na praní spodního prádla. Pokud vám záleží na životnosti vašeho prádla, měly by se stát vaky na praní nezbytnou součástí vaší péče o drobné oděvy a prádlo. Zachrání krajkový materiál spodního prádla i dalších oděvů jako jsou například halenky. Pokud vlastníte elegantní kousky s jemnějšími materiály a výšivkami, doporučujeme sáčky použít jako ochranu před poškozením. Snažte se pokud možno vyhnout společnému praní s jiným prádlem. Nedoporučujeme rozhodně praní s různobarevným textilem, kdy by mohlo dojít ke zbarvení vaší sněhově bílé podprsenky. Při praní v pračce volte mírný program, nejlépe při něm snižte i intenzitu ždímání, které má na výslednou podobu a životnost prádla značný vliv. Spodní prádlo by rozhodně nemělo přijít do kontaktu s aviváží. Ta totiž narušuje elasticitu spodního prádla. 

Skladování spodního prádla 

Ač je spodní prádlo nenápadným kusem v celém šatníku, jeho ukládání byste neměly brát na lehkou váhu. Čím více nedbale přistupujete k manipulaci se spodním prádlem, tím se zkracuje doba jeho životnosti a přestává být pružným a pohodlným. Protože jsou podprsenka i kalhotky prvním kouskem, který si ráno oblékáte, doporučujeme jej uskladnit na dostupné místo. Vhodnou variantou může být  zavěšení setu nebo podprsenky na ramínka. Vyhněte se rovněž i promačkávání košíčků do sebe. To způsobuje jejich deformaci. Do šuplíku vaší komody vkládejte podprsenky za sebou košíčky klidně i dle odstínu barev, aby pro vás bylo hledání té nejvhodnější bylo co nejrychlejší. 

Věříme, že jsme vás s týmem Tima inspirovali, pokud se chystáte zakoupit si slušivý set nebo podprsenku, která vám konečně padne. Stejně tak, jako je důležitý jeho výběr a přeměření správné velikosti, (se kterou vám ochotně poradí stylistky na našich prodejnách), je důležitá i následná údržba a péče. To vše je totiž součástí vaší sebepéče, protože spodní prádlo je v úzkém kontaktu s vaším tělem.

A jak pečujete o spodní prádlo vy? Sdílejte se mnou!

Článek byl publikován na blogu Timo.cz a v lednovém vydání magazínu LukaLiving.

Foto: Filip Kastl , Timo archiv