Všude dobře, doma nejlépe: Highlight června ve znamení návštěvy 2. Karlovarského byznys mixeru

Říká se, že dobří holubi se vždy vrací. Proto jsem se v polovině měsíce června zúčastnila poprvé konference, která se, zde v Karlových Varech, konala již druhým rokem.

Karlovarský byznys mixér opět organizovalo Inovační centrum INION, které v Karlovarském kraji podporuje, jak už to z názvu vypovídá, inovace a nápady u začínajících i stávajících podnikatelů. Pokud máte chuť a nápady, pomůže vám je v tomto kraji zhmotnit ve skutečnost a vaše podnikání se může díky kontaktům a podpoře stát skutečností.

Kdo a co mě nejvíce inspiroval? Proč se nebát podnikat? A co vše jsem si sama pro sebe z tohoto celodenního networkingového setkání odnesla?

V Karlovarském kraji se žije kreativně

Paradoxem toho dne, kdy se Karlovarský byznys mixer konal,  byl článek na webu ČT24. Ten uváděl, že se vlastně v Karlovarském kraji žije nejhůře ze všech krajů v ČR. S tímto pocitem jsem však rozhodně neodjížděla. Ani z konference, (jejíž program bych rozhodně absolvovala úplně do konce, ale z časových důvodů jsem musela opustit místo konání dříve), ani z Karlových Varů.

Sama z Karlovarského kraje pocházím, ač jsem ho na pár let opustila a sbírala zkušenosti a znalosti ve městech, kde jsem absolvovala vysoké školy. V průběhu času a souhrou životních okolností jsem ale došla k tomu, že mě samotnou už život ve městech, kde jsem předtím nežila, nebo nemám úplně kořeny, neuspokojuje. Cítíla jsem se trošku jako jehla v kupce sena, která moc nemá šanci vyniknout, nabídnout něco. Což je vlastně paradox, protože tohle vše mám na jednu stranu velká města nabízí. Dobrých skutků a věcí sice není nikdy dost, ale tento pocit mě doprovázel poslední léta v hlavním městě, byť se do něj na výlet ráda vracím.

Návrhářka Debbie Brown se také zúčastnila červnového byznys mixéru. A co si myslí o oblékání lidí z České republiky?

Stále mi v hlavě běželo, že bych měla být více aktivní v místě, ze kterého pocházím a které má obyvatelům i hostům, co nabídnout. Karlovarský kraj byl pro mě odjakživa symbolem pompéznosti (díky lázeňskému trojúhelníku a filmovému festivalu) a krásné přírody, které vám má neustále co nabídnout, ať už Karlovarsko navštívíte v kterékoliv roční období. Co ale určitě nelze opomenout a co mě vždy fascinovalo, byla zasněnost, kreativita a umělecký duch nás lidí ze západu obecně. A právě na Karlovarském byznys mixEru jsem měla pocit, že jsem se, i po delší době, utvrdila v tom, jak je Karlovarsko bohatým krajem na kreativce všeho druhu, lidí, kteří využívají potenciálu jejich domovského kraje a nedají na to, jak se o něm někdy píše (jak jsem uváděla v úvodu článku).

Nebojte se networkovat 

Celá konference, kromě edukačního účelu, jež zahrnoval workshopy, přednášky, měla jeden hlavní cíl. A to seznámit se, propojovat se (i po konferenci) a sdílet vzájemné zkušenosti. Možná, že v některých z vás zatrne, když se řekne “navázat spontánně kontakt”. Přitom v každodenních situacích to děláme téměř stále a networking není jen pojem současnosti. Historickým kontextem networkingu nás provedla hned v prvním bloku přednášky Jana Havlíčková, která se networkingu, vzděláváním věnuje více jak 12 let. Teorie networkingu byla zajímavá. Ovšem ještě více zajímavější byla jeho praxe. Aby se totiž o propojování jen nemluvilo, vyzvala nás Jana, abychom se seznámili během krátkého časového úseku s minimálně 5 lidmi. Seznamování nám po celou dobu konference usnadňovala aplikace Eventee, která nám umožnila, během přednáškových bloků virtuální “first contact”. Já jsem ocenila i to, že jsem si udělala představu, s kým vším se možná na konferenci setkám.

Slyšeli jste o projektu OVACE? A uvažujete o podnikání? Zapojení do něj vám může výrazně pomoci jak ve vašem seberozvoji a sebedůvěře, tak i v počáteční podpoře vašeho projektu. Na konferenci se představilo hned několik inspirativních projektů, které byly hodnoceny odbornou porotou.

Co jsem nevěděla o možnostech podpory podnikání 

Účastnit konference jsem se chtěla nejen kvůli její networkingové části. Chtěla jsem zjistit co nejvíce informací o možnostech podnikání, protože co si budeme – začít podnikat je pro některé z nás určitým výstupem z komfortní zóny a odvážit se k němu, i když máme vizi, může být limitující. Klademe si otázky, kde sehnat finance na rozjezd, případně, jak ho dále udržet, pokud máme omezené zdroje. Těšila jsem se na přednášky Karlovarské agentury rozvoje podnikání, která podporuje a realizuje aktivity, jež vedou ke zlepšení podnikatelského prostředí na Karlovarsku. Věděli jste například o kreativních voucherech ? Máte firmu, jejíž produkty a služby si přejete třeba jen refreshnout? Pak pro vás může být schůdnou cestou právě tato podpora.

Nic není nemožné: Příběhy inspirativních tvůrců z Kalovarska 

Vlastní bydlení na kolech a ještě před 19. narozeninami? Jestli vám to přijde nemožné, tak se nechte inspirovat cestou Radka Pospíšila k jeho vysněnému tiny housu na kolečkách. Vlastní dům si sám svépomocí postavil během 3 let. Radkův příběh mě inspiroval i tím, že s vlastní myšlenkou bydlení přišel již ve 13 letech. V 16 letech začal svůj sen realizovat. Další výraznou osobností z Karlovarského kraje, která se nebála jít za svým, byla Debbie Brown, módní návrhářka, která se nevšednosti rozhodně nebojí. A jak vidí Debbie Brown Čechy a jejich přístup k módě? Možná byste očekávali, že řekne, “že to s módou neumíme”, asi jako jsme na to zvyklí u některých módních návrhářů. Debbie však dodala, že Češi se umí oblékat, spíše se bojí experimentovat s obavou, “co si kdo pomyslí”. Návrhářka z Karlových Varů touží po tom, aby se její značka stala i určitým životním postojem, nejen kusem něčeho. Lidé by se měli za vámi otáčet a móda by měla vyvolávat emoce.

Můj velký dík patří právě těmto dvěma dámám, Radce Murasové, zakladatelce a ředitelce Inovačního centra Inion a Dominice Jandákové, která působí v Inionu jako community manager. Obě se programu zhostily opravdu bravurně.

OVACE: Šance představit váš projekt

Nedílnou součástí celého programu bylo představení programu OVACE, který pomáhá kreativcům a organizacím s rozjezdem nebo inovací produktů, služeb a produktů. Za tímto rozvojovým programem stojí inovační centrum INION, které se na programu a organizaci konference podílelo. V tomto bloku jsem byla mile překvapena tím, jaké projekty byly před porotou představeny, jací kreativci vystoupili a jaký přínos (pozitivní) mohou projekty mít i v Karlovarském kraji. Své projekty představili například Eliška Failová z Cirkusu Céres, Andrea Holzknechtová, která založila značku Amelia E, nebo Olga Novak z Microgreen KV.

Co jsem si z celého dne odnesla ? 

Za účast na Karlovarském byznys mixéru děkuji Inovačnímu centru Inion, konkrétně jeho zakladatelce a ředitelce, Radce Murasové a Dominice Jandákové, která je community managerem v INION – inovačním centru. Odnesla jsem si spoustu poznatků, které ještě nyní vstřebávám a snažím se i díky této zkušenosti “rozkoukat” , co vše se v Karlových Varech změnilo za dobu, kdy jsem nebyla úplně přítomna a čím mohu třeba já sama přispět. Jsem potěšena tím, že se v Karlovarském kraji nebojíme networkingu a že se nebojíme jít s kůží na “trh kreativity”. V neposlední řadě mi konference dodala obrovskou kuráž a chuť v tom, participovat na životě v tomto kraji, byť nejsem jeho každodenní součástí.

Fotografie, zdroj: Inovační centrum INION.